syrové vs. vařené
Dobrý den, mám jen takový dotaz, opravdu je vařené maso zbaveno všech živin, vitamínů a minerálů oproti masu syrovému? Koupila jsem si maso z krmiva Nýřany, mimo jiné i 5 kg zvěřiny ořez, pak mi to vrtalo v hlavě, volala jsem do Bidvest-Petron,( dodávají maso do krmiva Nýřany), kde mi potvrdili, že maso zvěřiny, se zpracovává ve stejné hale, jako maso divočák, tudíž může dojít ke kontaktu zvěřiny s krví divočáka. Prý je to veter. prohlédnuto, ale já mám strach z toho aujezskyho viru. I když maso divočáka ve zvěřině Nýřany-není. Tak proto jsem zvěřinu raději převařila, jak je to tedy s tím vařeným a nebál by jste se v tomto případě dát zvěřinu syrovou? Moc děkuji za odpovědˇ.
Dobrý den,
tepelnou úpravou se degradují především bílkoviny, některé aminokyseliny se zcela ničí. Rovněž dochází ke zničení velké části vitamínů. Nejsou mi známa čísla u zvěřiny, ale např. při vaření kuřete dochází ke zničení 45-50 % všech vitamínů. Výjimkou je pouze B2, kterého je zničeno pouze 5 %. Minerálie se varem neničí.
Nejenom kvůli Aujezskyho nemoci však radím zvěřinu vařit, obzvlášť, pokud si nejste jistá jejím původem…